TATU 2017

 

A TAVASZI TERMÉSZETTUDOMÁNYOS NAP PROGRAMJA

2017. MÁRCIUS 7.

8:00 Levonulás a székekkel a tornaterembe

  1. rész: ELŐADÁSOK

8:15-8:55  „Gyógyítható-e a rák?” Szigeti Márton biomérnök és környezetmérnök előadása

A daganatos megbetegedések napjaink vezető halálokává kezd válni, azonban a gyógyítására tett erőfeszítések elmaradnak az elvárt eredményektől. Az előadás során megvizsgáljuk, tulajdonképpen mivel is állunk szemben, eloszlatjuk az interneten keringő mendemondákat a betegséggel kapcsolatban és megpróbáljuk megfejteni napjaink egyik sokakat foglalkoztató kérdését: Gyógyítható-e a rák?

9:00-9:30 „Az éghajlatváltozásról” Szalay Tímea,

a Csalán Környezet- és Természetvédő egyesület képviselőjének előadása

Sokan még mindig megkérdőjelezik az éghajlatváltozás kérdését, pedig már az utolsó utáni pillanatban vagyunk. Vajon mitől változik az éghajlat? Érint ez engem? Kell számolnom vele az életem során? Mire számíthatok, és mit tehetek a változás mérsékléséért? Ezek a kérdések várnak megválaszolására Szalay Tímea előadásában.

9:30-9:45 Szünet

9:45-10:30  „Távoli világok üzenete” Ivanics-Rieger Klaudia, az Úrkúti Csillagászati Klub tagjának előadása

Időutazásban veszünk részt és testközelbe hozunk egy valóban „földönkívüli” világot. Megismerkedhetünk a meteoritok csodálatos világával. Megtudhatjuk, honnan származnak, miből állnak, hogyan ismerhetők fel és különböztethetők meg az égi kövek és még azt is, hogy milyen tévhitek lengik körül őket. A meteoritok rejtélyes világa által átfogó képet kapunk Naprendszerünk születéséről is.

10:30-10:35 Az előzetes feladatok, pályázatok eredményhirdetése

10:35: székek visszapakolása

  1. rész: ÁLLOMÁSJÁTÉKOK

10:45-12:45 között felkereshető helyszínek: 

(1.) Interaktív meteorit bemutató (Úrkúti Csillagászati Klub)

Helyszín: C004

A klub meteorit gyűjteménye ismert illetve ritka, különleges darabokat is tartalmaz. Nemcsak meteoritok, hanem azok becsapódása által létrehozott kőzetek – impaktitek és tektitek – is megtekinthetőek. Minden darab kézbe vehető és nagy teljesítményű sztereó-mikroszkóp segítségével megvizsgálható.

(2.) Távcsöves Nap bemutató (csak derült ég esetén)

Helyszín: udvar

Bemutató a Csillagászati Klub különleges H-Alfa naptávcsövével, mellyel láthatóvá válnak a központi csillagunk kromoszférájában látható napkitörések (protuberanciák).

(3.) Ökológiai lábnyom számítása (Csalán Egyesület)

Helyszín: B237

Szeretnéd tudni, hogy a Te életmódod mennyire nevezhető környezetbarátnak? Az átlaghoz képest vajon jobban vagy kevésbé terheled a Földet? Gyere, és derítsd ki Te magad, hogy ezekre a kérdésekre mi a válasz!

(4.) Okos eszközökkel a zöldebb életért (Csalán Egyesület)

Helyszín: B239

Tudod, mi fán terem a hőkamera? Vagy mi is az a csappöcök? Hogyan tudsz akár Te Magad is otthonodon zöldíteni? Ugorj be hozzánk, hogy megismerkedj a technikai lehetőségekkel!

(5.) Elsősegélynyújtás mindenkinek! (Magyar Laura egészségfejlesztő szakügyintéző, és Kozmáné Véghelyi Éva, az iskola védőnőjének közös állomása)

Helyszín: B221

Ismerkedjetek meg az elsősegélynyújtás alapismereteivel!

(6.) Játssz-ma (szabadulószoba)

Helyszín: B120

A zseni és az őrült közötti határvonal néha nagyon kicsi. Te vajon zseni vagy, vagy egy kicsit őrült? Boldogulsz egy olyan világban, ahol a látszat néha csal? Csak akkor tudod meg, ha kipróbálod! Szükséged lesz minden leleménnyességedre, logikádra, és természetesen hatékony csapatmunkára, hogy kijuss ebből a fejtörőkkel teli szobából. A játékra 2-4 fős csapatok jelentkezését várjuk. Játékidő kb. 15 perc.

(7.) Különleges Rovarok

Helyszín: galéria

Válogatás a trópusi vidékek rovarszépségeiből tablókon és bélyegeken

(8.) Törd a fejed!

Helyszín: B242

Bűvös négyzet, sudoku, bűvös kocka, origami, és sok más érdekes logikai játék és feladvány vár rátok!

(9.) Utazzunk együtt!

Helyszín: B225

Utazzunk együtt a képzelet szárnyán a fantázia világába egy vetélkedő formájában!
Indulás március 7-én délelőtt a B 225-ös teremből. Hozd magaddal a barátaidat is!

13:00 ebédszünet

13:30-tól  

(10.) Kertészkedés az iskola udvarán

Szemétszedés, gereblyézés, gyomlálás, palántaültetés. (A programon való részvétellel közösségi szolgálati óra is szerezhető!)

 

Kísérő rendezvények

Véradás 2017. március 3-án, pénteken

Feltétel: Ha elmúltál 18, egészséges vagy és legalább 50 kg, akkor adhatsz vért! Jelentkezz osztályfőnöködnél március 1. szerdáig! Ne felejtsd magaddal hozni a TAJ kártyádat és a lakcímkártyádat!

Előzetes feladatok, pályázatok (Határidő: március 3.)

  1. PLAKÁTVERSENY

Minden osztály készítsen képekkel és  szöveggel illusztrált, minimum A/3 méretű plakátot, melynek témája: „Környezetvédelem diákszemmel” !

  1. DIÁKFILM-VERSENY

A pályázóktól akár telefonnal készített, 3-5 perces kisfilmeket várunk „Ne szemetelj Te sem” címmel!

  1. TERMÉSZETFOTÓ PÁLYÁZAT

Diákok és tanárok is nevezhetnek „Víz és fény” témában készült fényképeikkel.

  1. NYOMOZÁS MATEMATIKAI REJTÉLYEK UTÁN

Fejts meg az iskola lépcsőfordulójában kiplakátolt öt matematikai rejtély közül legalább hármat, és megfejtésedet juttasd el matematika tanárodnak!