HUMA és TATU

Megosztás: Facebook

2024. március 5-én és 6-án került sor az idei HUMA és TATU rendezvényünkre.

A keddi KultUP program célja a színházi világ szakmai és alkotói egyediségeinek, folyamatainak élményszerű bemutatása volt a középiskolás korosztály számára. A 2020-as Nemzeti Alaptantervet használják kiindulópontként, melyben a Dráma és Színház, mint kötelezően választható tantárgyat és a diákok színház művészettel való viszonyát kívánják megalapozni, támogatni, megerősíteni. A témanap alkalmával, a programokon résztvevő diákok a színházművészet alkotó folyamataival, komplex színházi nevelési előadásokkal, rendhagyó irodalomórákkal és közösségi vetélkedőkkel találkoztak. A programelemekbe a diákoknak nem csupán passzív szemlélőként, hanem aktív résztvevőként is lehetőségük volt becsatlakozni.

 

 

A szerdai TATU rendezvényre a Pannon Egyetemről érkeztek előadók, illetve az Írisz kisegyüttes előadást hallgathattuk meg.

 


HUMA és TATU (2024)

Iskolánk tanulói március 5-én és 6-án hagyományos tanítás helyett számos érdekes előadáson, foglalkozáson vehettek részt.

Az első napon inkább a humán tárgyaink kerültek előtérbe a KultUp programjainak köszönhetően. Reggel Bánki Beni tartott nekünk egy irodalmi vetélkedőt, ahol összemérhettük tudásunkat évfolyamtársainkkal. A kvízen felelevenítettük a korábbi tanulmányaink során magyar költőinkről és alkotásaikról szerzett tudásunkat. Ezt követően Várnagy Andrea zeneszerző foglalkozásán vettünk részt, aki bevezetett minket a népdalok és a zongoraművészet világába. A közös éneklés és zenefelismerő feladatok során csodálattal figyeltük tudását. A nap zárásaként egy hosszabb bemutatót kaphattunk a Willany Leó táncszínházi beavatóján Grecsó Zoltán közreműködésével, ahol közelebbről is megismerhettük a kortárs táncot. Emellett beszélgettünk saját generációnkról és különböző pszichológiai témákról, melyeket a táncosok úgynevezett nonverbális színházi előadásként is megelevenítettek. Bár az előadás kissé szokatlan volt, rendkívül hasznosnak találtuk, hogy megismerkedhettünk ezzel a művészeti ággal.

Szerdán természettudományos napunk volt, ahol 3 előadáson vettünk részt. Az első előadásra (Az informatikusok titkos élete) a veszprémi Pannon Egyetemről érkeztek hozzánk előadók, és betekintést nyerhettünk az informatikusok munkájába, továbbá hasznos információk hangoztak el a manapság elterjedt mesterséges intelligenciáról és a ChatGPT-ről. A második, Digitális biztonság című előadás szintén az internetes világ köré épült, itt viszont már a digitális térben való viselkedésről, annak veszélyeiről és a saját magunk, illetve adataink védelméről volt szó. Ez az előadás rávilágított arra, hogy mennyire fontos tudatosan használni az internetet, és megszűrni, milyen oldalakat, médiafelületeket használunk. Az előadások után az Írisz kisegyüttes koncertjén vehettünk részt, amin régebbi és újabb dalok egyedi stílusú feldolgozását hallhattuk tőlük. A nap zárásaként a tanulók az iskola környezetének és udvarának szépítésén fáradoztak.
Összességében elmondható, hogy két szuper napot töltöttünk együtt az osztállyal, amin nagyon jól éreztük magunkat. A HUMA és TATU programjainak köszönhetően szélesedett a látókörünk az irodalom, művészetek és informatika terén is, emellett az osztályközösségünket is megerősítette. Reméljük, hogy a jövőben is sor kerül hasonlóan érdekes és izgalmas programokra iskolánkban.

Németh Dóra (10.B)